Petice za zachování kříže na Vrkoči

1 Říj

Vážení,

žádám o pomoc a podporu. Správa chráněné krajinné oblasti České středohoří zahájila dne 9. 8. 2010 správní řízení značky 01932/CS/2010 se mnou Antonínem Zimou, nar. 16. 3. 1934, Okružní 2713, 413 01 Roudnice nad Labem a mým pomocníkem Jiřím Krejzou mladším, nar. 27. 5. 1971 o odstranění kovového kříže umístěného na skalním útvaru národní přírodní památky Vrkoč (pozemek p.č. 384/2 v k. ú. Vaňov). Majitelem pozemku je město Ústí nad Labem.

Správní řízení o odstranění kříže Správa chráněné krajinné oblasti České středohoří se mnou zahájila, protože jsem dne 14. 10. 2007 na skalní útvar Vrkoč umístil železný kříž výšky asi 1,3m a to bez povolení státního aparátu, což jsem nevěděl. Já jsem čestným členem Horolezeckého oddílu Roudnice nad Labem a členem Horolezeckého oddílu Spartak Ústí nad Labem.

Vrkoč s křížem

Kříž jsem chtěl znovuobnovit, protože jako malý kluk jsem v 50tých letech lezl s kamarády na Vrkoč ke kříži, který stál na stejném místě. Rád se stále vracím na skálu Vrkoč, proto jsem požádal přátele o pomoc. Někteří mne kříž vyrobili, jiní pomohli s pozinkováním, s vyvrtáním děr do skály, s odvezením kříže a další. Jména lidí, kteří mi pomohli nebudu uvádět, abych je nezatáhl do řízení jako se to stalo Jiřímu Krejzovi.

Znovuobnovit kříž na Vrkoči jsem vymyslel já, já jsem jej tam umístil a já jsem si tuto záležitost financoval. Jiří Krejza jako můj kamarád z horolezeckého oddílu mi na moji žádost pomohl vynést kříž na skálu, protože já bych jej tam sám v žádném případě nevynesl.

Všem úředníkům jsem vždy podrobně vysvětlil, důvody proč jsem umístil kříž na Vrkoči a že to je můj nápad a já jsem si to financoval.

Já se Správě CHKO České středohoří omlouvám, že jsem kovový kříž znovuobnovil na skále Vrkoči a neměl jsem povolení Správy CHKO České středohoří, nebo schválení města Ústí nad Labem. Já nevím od jaké instituce jsem měl mít povolení k umístění kříže, ani že jsem měl povolení mít. Je mi líto, že když jsem do znovuobnovení kříže investoval spoustu energie a několik přátel mi vyšlo vstříc, aby se kříž musel uříznout a hodit do sběru. Jiná varianta odstranění nepřipadá v úvahu neboť kříž je přišroubován kotvami do skály, které se nedají vyjmout a proti vandalům jsem šrouby zabetonoval. Přesto se již někdo pokusil kříž uříznout. Jsou na něm vespod stopy ruční pilky na železo.

Antonín Zima u kříže

Nesnažil jsem se úmyslně porušit zákon, ale pouze znovuobnovit kříž, který ta tomto místě kdysi stál. Jednal jsem v dobré víře. V Alpách i ve světě mám vylezeno několik čtyřtisícových vrcholů, na kterých jsou umístěny kříže, proto mne nenapadlo, že by to mohlo být v České republice problémem.

Z těchto důvodů jsem se obrátil o pomoc na Euroclimbing jestli by mne nepomohli zveřejněním této petice. Dokonce Zastupitelstvo města Ústí nad Labem, které je majitelem pozemku, vyslovilo souhlas, že jim kříž na Vrkoči nevadí. Domnívám se, že pokud předložím Správě chráněné krajinné oblasti České středohoří podpisy horolezců, turistů a všech milovníků přírody podaří se mi správu přesvědčit, aby správní řízení zastavila a dala souhlas se zachováním kříže na Vrkoči. Mám doloženo podpisy od kamarádů, starousedlíků z Vaňova, že skutečně na Vrkoči kříž stával.

Kdo se rozhodnete mně podpořit, žádám vytiskněte formulář petice, podepište a zašlete na moji adresu. Já petici předložím Správě chráněné krajinné oblasti České středohoří. Věřím, že se mi ji podaří přesvědčit.

Děkuji

Antonín Zima

V Roudnici nad Labem dne 30. září 2010

nar. 16. 3. 1934
Okružní 2713
413 01 Roudnice nad Labem

 

petiční arch ke stažení ZDE

článek v Ústeckém deníku: Kříž na Vrkoči smetla bouřka, s druhým třesou ochranáři

32 odpovědí na “Petice za zachování kříže na Vrkoči

  1. Obnovu křížku na Vrkoči schvaluji a přeji pevné nervy a vítězství v boji s těmi marxistickými ekologickými blby. Sám jsem kdysi vztyčil litinový kříž na skalní jehličku u Jetřichovic a kupodivu to došlo uznání od CHLO Labské pískovce.

  2. Obnovu křížku schvaluji – neschvaluji, je mi to opravdu ale úplně šuma fuk. Každopádně doporučuji při jednání s příslušnými institucemi použit doporučující oslovení od Zdendy, to jednání hodně urychlí. Aspoň se nebude nikdo dlouho trápit a zdržovat.

  3. Dnes návštěva NPR Sedlo – na vršku kříž. V Zálezlech je na Mlynářovi taky jeden. (btw. Kárl ho natřel) Na Kalvárii tři. Proč by měl vadit na Vrkoči?

    Navíc nebejt Hibsche (http://www.vesmir.cz/clanek/josef-emanuel-hibsch-syn-sopecneho-pohori), neměli by „ty tuleni“ na Vrkoči co chránit.

    P.S. Kříže stejně tak během dvou tří generací, jak řiká artdirector EC, nahraděj půlměsíce. Resistance is futile…

  4. Jen pro doplnění.
    Na mou adresu a tedy na adresu našeho HO RCE došel dopis od Vladimíra Slouky, ústeckého lezce a mimo jiné i spoluautora knihy o Severočeském horolezení Ó horo.

    Opis dopisu:

    Nazdar kamarádi z Roudnice!
    Všichni o tom hovoří, všichni se zajímají, a tak zákonitě nevím, zda se ozval někdo z Ústí s konkrétní zprávou o „kovovém kříži na Vrkoči“. Pokusím se shrnout, co se mi podařilo zjistit, na základě dopisu, který jsem dostal od Franty Marušáka na turistické schůzi. Z rozhovoru se starými turistickými znalci a na základě článku časopisu ústeckých vysídlených Němců Aussiger Bote z května 1960.

    Na straně 194 se autor zamýšlí nad Karlem Kulovaným, který zemřel posledního dne roku 1959. A mezi jiným vzpomínána snahu, kterou vyvinul za první republiky (bez udání přesnějšího data) po tragickém pádu a úmrtí kamaráda na svazích Vrkoče. Úřady tehdy nepovolili (tak jako dnes)vztyčení kovového kříže na památku zahynulého. A tak K. Kulovaný, s dalšími druhy, využili noci a kříž nahoru dopravili a vztyčili. Tento kříž tam zůstal a vzal za své někdy po druhé světové válce. Kdy? Nikdo neumí říci.

    No, a pokračování znáte líp než já. Takže přeju úspěšné jednání a ať vás alespoň nikdo zbytečně nehoní.
    Zdraví Vláďa Slouka, HO Ústí nad Labem

  5. petiční archy budou k dispozici na schůzi CAO Děčín tuto středu od 18.00 v restauraci Kocanda

  6. Držím palce, ať to projde. Jsem proti cpaní tun železa do skal (feraty na pískovci atd), ale tohle nikomu neškodí a uctívá to památku někoho, kdo tam spadl. Nechtěl bych být v situaci, kdy budeme užezavát kříže z Panteonu, vytloukat cepín ze Zvonu apod…

  7. Jsem pro zachování kříže na skalním útvaru PP Vrkoč, ale mám malou technickou. V příspěvku je uvedena adresa A.Zimy Okružní 2317 (2x), ale v petičním archu je Okružní 2713?
    správce Pikovické jehly (skalní útvar také s vrcholovým křížem)

  8. Venco díky za upozornění. Na zjištění té správné adresy se usilovně pracuje (oba aktéři furt někde po lesích s vypnutými telefony i internety).

  9. Na posledním vejletě na Špicberk, kde nejni kříž, ale die Fahne hoch jsme taky nasbírali něco podpisů pro petici.

    S těma půlměsícema místo křížů jsem to říkal Vencovi Širlovi už před pár rokama, když jsme lezli Christakante v Kaiseru a on pak s tím škádlil večír chatařku na Gaudemushütte.

  10. Ten půlměsíc by mi zas tak nevadil, jako třeba jemu podobný srp doplněný kladivem. Doufám, ale jist si tím rozhodně nejsem, že ta doba je navždy pryč. Kéž by.

  11. 2Fábera: díky, že si se narozdíl ode mne (ateisty) nebál a tuhle myšlenku tu napsal. Také nevidím rozdíl mezi půlměsícem a křížem :-)

  12. To já si tedy myslím,že kdyby se na českých vrcholcích objevily symboly půlměsíce tak jsme zase tam kde jsme byli ať už s kladivem nebo bez něj!

  13. Mě by jen Vláďo zajímalo, zda to říkáš jako bezvěrec,žiďák, nebo katolík či co.
    Já jako katolík,ale neoretodox, mohu zodpovědně říci, že modlení se ke Koránu, svaté knize Islámu, je v leččems podobné v tom, co ke křesťanské Bibli. A srovnávat to s komoušema, kteří zakazovali jakoukoliv duchovní myšlenku, je přinejmenším přehnané a netolerantní. A díky té netoleranci bývá to největší zlo.
    Víckrát jsem byl v zemích kde se muslimský lid modlí k jiným modlám než my doma (my jsme snad největší ateisti na světě) a vždy mě fascinovala ta jejich víra, dost často poctivá a neotřesitelná. Rozhodně není násilnická.
    Když bude na stovkách vrcholků kříž, proč by, v tom poměru, nemohl být jeden minaret s půlměsícem…
    Naopak to svedčí o kulturnosti a otevřenosti národa.
    Rád slyším ranní a poté několikaté další svolávání muezzina k modlitbě….

  14. Díky za debatu. Hlasuju pro kříže. Kříž v souvislosti s památkou na zesnulého není nutno spojovat s náboženstvím. Je to už pár let jednoduše symbol s jasným poselstvím. Vzhledem k tomu, že se u vrcholových křížů jedná o takové veřejné prostranství, zůstal bych v tomto případě věren tradičním symbolům. Vyjádření památky tímto způsobem patří k určitému kulturnímu dědictví národa(ů).
    Nevím jak neboštík, ale dokážu si u nás představit vztyčení kříže i na místě, kde ulítnul ateista, žid, muslim nebo kdovíjakej indián.
    Taková dvojitá smůla, zabil se, a k tomu v zemi (stále ještě) postavené na křesťanských tradicích a tak bude mít místo srpu křížek. Jemu to bude buřt a všichni ostatní si dají bacha.

  15. 2Fábera:Ano,jak píšeš tak jsem jako asi většina lidí v této zemi ateista.Důvody k této víře-nevíře jsou osobní záležitostí,nikomu to nevnucuji a očekávám že nebude nic vnucováno mě.
    (tím nemám na mysli že by jsi to dělal)Z kříže ač je to symbol křesťanský se stal postupem času jak píše Ranpa symbol s jasným poselstvím.Máme zde svoji kulturu tak si ji tu nechme.A když už mluvíš o toleranci tak právě ve většině islámských zemí jsou křesťanské symboly a to i nosení křížku na řetízku zakázané a co se děje pod rouškou nábožensví víme taky.A jestli ti připadá ,že to srovnávám s komoušema tak jedině proto že chci abych se mohl svobodně rozhodovat.Oni sice nevnucovali víru,ale svoji ideologii.

  16. …a kapitouši jsou ještě zákeřnější. Ty ti vnucujou svou ideologii trhu a peněz na každym kroku tak, že to ani nepoznáš.
    PS: Co tam šoupnout obří bilboard?

  17. Asi půjdu proti proudu, ale já bych byl pro odstranění kříže.
    Z článku autora mám pocit, že kříž vztyčil nikoliv z pietních, ale z estetických důvodů (kříž tam kdysi byl) a estetika je věc ošidná, mě se líbí více skála bez kříže.
    Tradice byla zapomenuta, nebyla zřejmě tak výrazná, že desítky let nikdo kříž neobnovil, takže bych to tak ponechal.
    Plně chápu ochránce, že nechtějí, aby jim každý kdo si zamane vztyčoval výrazné pomníky na každém kopci.

  18. Batoh nevím,ale pytel už jsem pověsil na místa o kterých jsem si myslel že na to lézt jde – a nešlo. ;)

  19. Jura "Lesní muž" Jirka Krejza, Dr. Slavíka 1515, Roudnice státu nebezpečný, pomohl Tondovi s křížem napsal:

    Ahoj Myku,
    když se líbí skála bez kříže, tak až pojedeš Alpama řekni všem Rakušanům, Němcům, Italům, Švýcarům, Francouzům, že mají sundat ze skal kříže, protože se Ti skály líbí bez křížů.

    Možná byla tradice zapomenuta, ale když už tam starej pardál kříž dal v dobré víře, tak ho přece nebudu za to likvidovat, jako kdyby se dopustil státního převratu. Kdy ty jsi něco dobrého udělal?

    Také plně chápu ochranáře, protože nakopat prdel starýmu důchodci je pro snazší než nakopat prdel podnikatelům, kteří si v CHKO České středohoří staví v zóně kde je to vyloučený a bez povolení po řadu let bazény, garáže, chaty…, nebo Rusům v Karlových Varech.
    Takže Myku nejdříve se snaž ať podnikatelé a Rusové odstraní černé stavby, potom teprve já s Tondou odstraním kříž.

    Ty chytráku až se dostaneš do podobné situace, také si rozmyslím jestli Tě podpořím.

  20. To Lesní muž: I přes výhrady uvedené výše v mém příspěvku z 6.10. jsem petici podepsal, protože si myslím, že křížek na Vrkoč patří.
    Nechápu však, proč jak beran si meleš svou a jdeš proti zdi. A už vůbec ne proč technický problém politizuješ, tak to od začátku není. Ve středu na Dubině jsi si mohl během mejdanu všechno s Martinem Košnerem v klidu vyříkat. Tondu na CHKO znají a vědí, že je to slušnej chlap. Kdyby jste dělali mrtvý lišky, po křížku by za čas neštěk´ pes a pokuta byla promlčená. Takhle šlapeš ve sračkách a začíná to stříkat z tvejch bot na ostatní. Prober se! To jen tak, mezi námi děvčaty z HORCE.

  21. Jura "Lesní muž" Jirka Krejza, Dr. Slavíka 1515, Roudnice státu nebezpečný, pomohl Tondovi s křížem napsal:

    To Josef Novotný: Takže podle Tebe je nejlepší dělat tradičně po česku mrtvý lišky, být z ticha jako občan, nedělat nic, nezveřejňovat petici a sedět a 40 let čekat jak dopadne správní řízení. Zveřejnění petice a článku do novin není přece politizování. Peticí nikoho neurážíme a nenapadáme.

    Už jsem Ti jednou říkal, že je to Tondy přání zveřejnit petici a já s tím souhlasím. Pomáhám Tondovi, protože nemá internet. Dal jsem Ti před měsícem na Tondu telefon, tak mu to řekni sám, že je beran, šlape ve sračkách…a má se probrat. Každý občan má dnes svobodu slova, jestli jsi si nevšiml už není rok 1985. Na mém místě mohl být kdokoliv z oddílu, který by šel Tondovi pomoct vynést kříž na skálu. Asi jsi se špatně vyspal, že jo?

    Děkujeme, žes podepsal petici.

  22. Jejky, atmosfera tu nekrestansky houstne. Totok je ale spis na probrani u toho piva, coz by asi vyresilo vic. Vyprazdnovat svy Smith and Wessony do nekoho, kdo nic nezkazil (pac nic neudelal), nema smysl.

    Zatimco psi stekaji, karavana tahne dal, voli sikovnou formu krajinovyho managementu, kolonizuje, vopulmesivovava a vokrizkovava dalsi uzemi a vytvari nove drzavy.

    Vokrizkovavani muze mit i jinou podobu – treba v Jure ma bh symbol krizku (byt povotocenyho o 45 stupnu, takze je to vlastne pismeno x).

  23. To Jura: Za sprosté výrazivo se omlouvám. Podle mně je nejlepší chovat se jako občan.Nepokládám se za někoho, kdo si může dělat, co chce. Nevím, co myslíš těmi 40 lety, ale už 20 let tady máme právní stát nebo ne?
    Uvědomuješ si, jak protistraně ubíráte každým krokem, který podnikáte neuváženě v jakési pubertální revoltě, manévrovací prostor a sami ji nutíte k zápornému stanovisku? Přitom takový křížek lze postavit elegantně a s grácií z dotací.
    Reagoval jsem na Tvůj sobotní příspěvek, který se mi nelíbil. Nic víc, nic míň, Tonda s tím nemá nic společného. Vymezovat se jako státu nebezpečný vůči člověku, který s námi jí polívku z jednoho kotlíku a s kterým spolupracujeme při tvorbě nových skalních oblastí ve Středohoří, mně vadí. Protože Tě považuju za svýho kamaráda, ale nepovažuju křížek za oddílovou záležitost, reagoval jsem tady. Jseš nesporná osobnost v oddíle, možná proto do sporu s tebou nikdo nejde. Kamarádi si maj říkat, co si myslí. Jsem pro křížek, ale ne za cenu zpřetrhaných mezilidských vztahů, kříž je pro mně především znamení pokory.

  24. Papouš: Souhlas, u piva to mělo bejt probraný už před čtvrtrokem.

  25. Tolika velkých i malých slov o jednom křížku na vrcholku Vrkoče. A co větrné elektrárny na Krušných horách!!! Mě teda silně vadí!!! A nadělám s tím něco? Nenadělám!! Můj názor je že by tam podle zákona být neměl. Pokud by zákony této země dávali každému po právu!! Na rozdíl od vrtulí mi ale naprosto nevadí. Jsem pro jeho zachování. Když už tam byl a znova je. Že? Oblac

  26. Get prepared to sweat it out with this treadmill workout that combines running choose-ups and some strength training.

  27. We supply treadmills for the world’s major higher street fitness brands all of which are backed with superb warranties,
    these keep your treadmill in full working situation for years to come.

Komentáře nejsou povoleny.