Havran u Jitravy – moderní cesty pro softmovery i hardmovery

12 Čvc

havran2V severních Čechách mezi Novým Borem a Libercem se nachází parádní pískovcová oblast Havran. O této cenomanské oblastičce se většinou mezi lezci traduje, že je to spíše oblast pro klasičtější lezce. Opak je ale pravdou. V posledních letech zde vzniklo několik parádních prvovýstupů, kde budete potřebovat jen 7-8 expresek na cvakání borháků.  I bouldristi si tu najdou to své, místní bouldristi začli totiž čistit parádní balvany pod věžemi.

Podívejte se tedy EC čtenáři na stručné info o výborné oblasti pro klasiky, sportovní lezce a i bouldristy.

img_7169

Údolní stěna Havrana nabízí několik krásných nových cest – například (zleva doprava):  Hra na Havrana IXb (3 bh), Jitčina cesta pro Plastiky IXa (K,bh,K), Great Roof IXc (8 bh), Hard Grit IXb (5 bh, K), Rozsudek Smrti VIIIc (6 bh), Výmyk Xb (5 bh) a mnoho dalších.

havran2
Václav „Šatavis“ Šatava v cestě Výmyk RP Xb. Výmyk je krásná nová cesta od Šatavise z roku 2005.  Foto: Hlína

havran-hard-rock
Pavel Jiráček v cestě Hard Rock RP IXb, foto: Jakub Frič

img_7170

Další zajímavá skalka je Havraní hnízdo, kde na Vás okamžitě zapůsobí ohromný stropovitý převis s několika dobře odjištěnými cestami.

img_7176

Ve stropě na Vás čekají cesty Tyvole jsou tam RP VIIIa (úplně vlevo ve stropě), Hithop RP IXb (od. 1.bh Přeletu doleva ke 2.bh a dále do cesty Tyvole jsou tam) a Přelet nad havraním hnízdem RP IXc (při pravé hraně, na horní fotce zde vysí lano).

Asi nejhezčí je zde ta cesta Tyvole jsou tam a hlavně ten Přelet nad havraním hnízdem, kde po těžkém bouldru ve stropě (převislé hraně) na Vás čeká parádní plotýnka a úplně nahoře kolmá stěnka s technicko silovým bouldrem na závěr. Prostě žůžo dobrodrůžo.

img_7179

Chvílemi si zde připadáte jako ve francouzské jeskyni, na fotce vidíte nacvakanou cestu Tyvole jsou tam. Pískaři si zde budou chrochtat – extrémně pevné cenomanské chyty a na písek velmi nezvyklé lezení. Neočekávejte zde pískařský stereotyp.

img_7173

Samozřejmě mnoho lehkých cest na těchto skalách je klasického (neodjištěného) rázu, ale pro softmovery tu jsou i zajímavé moderní cesty břes borháky lehčího kalibru do stupně VI (viz foto).

img_7175

Bouldristi tu zase v poslední době začli čistit a přelézat nádherné kameny pod skalama. Bouldrů je tu doopravdy mnoho – strůpky, hranky, převísky, kolmičky, atd.

Průvodce:

Nové cesty bohužel nejsou v posledním průvodci Lužické hory (2006) ani v databázi ČHS. Pro orientaci je ale nezbytné, abyste měli buď knižního průvodce Lužické hory od Klubu horolezců Hrádek nad Nisou a nebo se alespoň podívat na SO ČHS.

Mapa:

Všem, kteří se na rozvoji nové oblasti podíleli, děkuji. Je to fakt pecka!


Text, foto:
Jakub „Miki“ Měkota, miki@euroclimbing.com

10 odpovědí na “Havran u Jitravy – moderní cesty pro softmovery i hardmovery

  1. nejen vypadá,ale i je :-)
    udolní stěnou Havrana(má asi 40-50metrů!) se dá prokličkovat i lehčími cesty,okolo VIIb-c.
    Každopádně hezký lezení.

  2. no to je vtipný jak je ilustrováno to lezení pro softmovery na havraním hnízdě. tu hranu udělal Radek Černickej v roce 2006, Tak šup, V, bez vok, a borcí to v roce 2008 otloukli trojicí borháků. což teda sežrali hada, bo průvodce na havraní hnízdo visí na webu skalních voblastí, je v průvodci z r. 2006 a navíc je nahoře moc pěkná krabice s knížkou.

    mmch, proč je ve spodní části Rozsudku 5 borháků místo 2 kruhů? notabene když taková bábovka jako já dokázala pod tu střechu dolézt tak, jak to bylo? kdo přidal dva kruhy do klasické čihulomachovičoviny západní střední na velkýho havrana? kdo natloukl před 10 lety na malýho havrana slaňák a kdo ho dva roky nato vytloukl?

  3. Jak jsem již psal na lezci, dávejte si bacha na auto, mě letos ukradli Fabii. Parkujte až u odbočky ke skále. Karel

  4. „Parkujte až u odbočky ke skále.“ Může se vám stát, že za váma někdo zamkne závoru, jako se nám včera navečer stalo. Následoval dlouhý objezd lesními stezkami abychom se vyloupli v Křižanech.

  5. Souhlas s Lukášem, je to vopruz. Sóluju si takhle nějakou pětku z východu na Havrana (začíná po těch rezavejch plackách) a co nevidím? borhák. Pánové, když drtíte nějaké devítky, tak na co potřebujete borhák v pětkovém terénu, notabene, když 1m vod něj jde založit tutová smyce? (a navíc to je už po napojení do klasické pětkové cesty!) Nebráním se novým trendům (i když mě samotného takové lezení nebaví), ale tohle je dle mého názoru humus a vorpuz. A taky dost výrazně proti aktuálním pravidlům – nebo mi chcete říct, že Havran není písek?

  6. Ahoj, je tam vic peknych i tezsich cest. Rajcak tam v posledni dobe udelal v udolce pekne cesty, aj ja tam mam svou cestu: Ruska ruleta pres 1 kruh za VII tusim…uz je to davno…ale pujdeme tam fotit brzy udolku, po vykaceni stromu je dost fotogenicka…a je tam klidek. Misa

  7. Ahoj Míšo. Mluvil jsem v tejdnu s Rajčákem o tý vaší Ruský ruletě. Cesta je to moc pěkná, ale ten jeden jedinej kruh v ní je od vás nedotlučenej a čumí víc jak deset centimetrů ze skály a to je nebezpečný. Nevím jak často se ta cesta leze a je pravda, že dodnes ten kruh s nikým nevyběh. Vy jste to tenkrát s rourákem měli dost velkou dřinu a byli jste rádi že jste se dostali aspoň tak hluboko jak to šlo. No já jsem na Havranu dost často a ještě tam dělám nějaký cesty a měním starý kruhy. Ten váš kruh bych rád předělal aby tam seděl tak jak většinou kruhy bejvaj a možná by si ta linka zasloužila i vlastní slaňáček. Jsem na tuhle práci komplet vybavenej a kruhů mám dost, ale bez vašeho souhlasu s tím nic dělat nebudu. Rajčák by byl asi pro a rád by u toho byl, ale on pořád pracuje do večera a to já už bejvám utahanej nebo někde jinde. Tebe neznám a kontakt na tebe nemám, ale když ses tady tak hezky ozvala a chceš tam jet brzy něco fotit tak se můžem domluvit všichni tři. tel.604 399 377

Komentáře nejsou povoleny.