Boj o kříž na Vrkoči pokračuje

6 Pro

Před časem jsme byli jedním ze dvou aktérů osazení kříže na Vrkoči, Jirkou Krejzou, informování o zahájení správního řízení ve věci odstranění kříže z vrcholu. Vzhledem k zásadnímu nesouhlasu s postupem Správy Chráněné krajinné oblasti České středohoří uspořádal spolu s otcem původní myšlenky, Antonínem Zimou, petici za zastavení řízení, kterou podepsalo téměř 300 občanů České republiky. Pro zachování kříže se jako vlastník pozemku vyjádřila i rada města Ústí nad Labem.

Ve věci vydalo počátkem listopadu CHKO správní rozhodnutí, které mj. ukládá aktérům povinnost odstranit kovový kříž z vrcholu. V odůvodnění rozhodnutí se lze dočíst, že by původní dřevěný možná nevadil. Na vrcholu překvapivě může být zachována betonová patka, zřejmě pro budoucí instalaci, až jiný úředník povolí. Uříznutý vrcholový kříž bylo doporučeno postavit dole u trati…

Úvodní strana rozhodnutí o odstranění kříže, zdroj ECleaks

Zcela nepochopitelně se tak jedná o akt CHKO nesouvisející s předmětem ochrany národní přírodní památky. Blíží se zaklínadlu na všechno, kde už není pomoci – krajinnému rázu. Správa CHKO tak svým rozhodnutím pouze řeší estetickou záležitost vrcholového kříže, nikoliv však ochranu sloupcovité odlučnosti čediče, pro kterou byl přísný režim ochrany této lokality ustanoven.

Rozhodnutí je doposud nepravomocné, oba účastníci řízení proti němu podali odvolání. Jiří Krejza má s bojem s všelikými zákeřnými úřady letité zkušenosti a byly kauzy, kdy mu až soud dal konečně zapravdu.

Správa CHKO České středohoří vydala rozhodnutí, které asi musela. Možná ale i sama doufá, že odpovědnost za povolení kříže na Vrkoči přejde na odvolací orgán, případně soud.

Antonín Zima u kříže

3 odpovědi na “Boj o kříž na Vrkoči pokračuje

  1. Odvolacím orgánem je ministerstvo ŽP. Bylo by vhodné požádat o pomoc přímo ministra Drobila, zatím funguje dost rozumně. Co takhle natřít pozinkovaný kříž nějakou nahnědlou barvou, aby vypadal jako dřevěný? S tím by mohli zuřiví ochránci krajinného vzhledu souhlasit.

  2. Tak tohle žeru – úřad píše desetistránkovej sloh kvůli drobnýmu a historicky podloženýmu managementu krajiny. Na druhou stranu nejde ouřad podezírat z nečinnosti :-)

    P.S. Poučení pro příště – nedávat na ten krucifix jmenovku…

Komentáře nejsou povoleny.